Ilmastotyökalut https://www.ymk-projektit.fi/ilmastotyokalut Thu, 18 Sep 2014 12:04:26 +0000 fi hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.7.8 Työkaluja ilmastonkestävään kaupunkisuunnitteluun -seminaari https://www.ymk-projektit.fi/ilmastotyokalut/2014/09/04/tyokaluja-ilmastonkestavaan-kaupunkisuunnitteluun-seminaari/ Thu, 04 Sep 2014 07:42:31 +0000 http://www.ilmastotyokalut.fi/?p=2307 Lue loppuun ]]> ILKKA-hankkeen loppuseminaari järjestetään tiistaina 7.10.2014 klo 9-15 Ilmatieteen laitoksella Helsingissä.

Kaupunkisuunnittelijoille suunnatussa kokopäiväisessä seminaarissa tutustutaan hankkeessa kehitettyihin suunnittelutyökaluihin sekä pohditaan sopeutumistyön tilannetta Suomen kaupungeissa. Tutustu ohjelmaan ja ilmoittaudu seminaariin täältä.

Huom. Aamupäivän ohjelma on täydentynyt mielenkiintoisella esiintyjällä:
Kunnanneuvos Lari Pitkä-Kangas Malmön kaupungista tulee kertomaan Malmön Augustenborgin asuinalueella toteutetuista onnistuneista sopeutumistoimenpiteistä.

]]>
Kaupunki vihreämmäksi tonttien avulla? https://www.ymk-projektit.fi/ilmastotyokalut/2014/06/18/kaupunki-vihreammaksi-tonttien-avulla/ Wed, 18 Jun 2014 11:55:13 +0000 http://www.ilmastotyokalut.fi/?p=2262 Lue Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen tiedote (18.6.2014) ILKKA-hankkeessa kehitetystä viherkerrointyökalusta ja sen potentiaalista kaupungin viherryttämisen edistämisessä täältä.

]]>
Voiko luonto sitoa hiilipäästömme? https://www.ymk-projektit.fi/ilmastotyokalut/2014/06/18/voiko-luonto-sitoa-hiilipaastomme/ Wed, 18 Jun 2014 09:48:55 +0000 http://www.ilmastotyokalut.fi/?p=2259 Lue loppuun ]]> ILKKA-hankkeessa toteutetun hiilinielukartoituksen perusteella vastaus on Helsingin kaupungin osalta kyllä siinä vaiheessa, kun kasvihuonekaasupäästöt pienenevät 95% ja samanaikaisesti hiilinielut kasvavat 1,5-kertaiseksi.

Aiheesta kirjoitettu mielenkiitoinen juttu on luettavissa kokonaisuudessaan Stadin Ilmasto -sivuilla.

Tutustu Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen aiheesta julkaisemaan tiedotteeseen (18.6.2014) täältä. Myös Lahti kertoo kaupunkinsa tuloksista sivuillaan (19.6.2014).

]]>
Lämpösaarekeilmiön ymmärtäminen tukee kaupunkisuunnittelua https://www.ymk-projektit.fi/ilmastotyokalut/2014/06/02/miten-lamposaarekeilmio-tukee-kaupunkisuunnittelua/ Mon, 02 Jun 2014 10:01:30 +0000 http://www.ilmastotyokalut.fi/?p=2251 ILKKA-hankkeessa tutkitaan, kuinka lämpösaarekeilmiö yhdistettynä ilmastonmuutoksen vaikutuksiin tulee vaikuttamaan paikallisilmastoon pääkaupunkiseudulla ja Turussa.

Turun yliopisto on hankkeen puitteissa tuottanut Ilmasto-oppaaseen lämpösaarekeilmiötä käsittelevän artikkelin, jossa selvennetään ilmiön syntyä ja sitä, miten sen ymmärtäminen tukee kaupunkisuunnittelua. Lue juttu sivulta ilmasto-opas.fi.

]]>
Lahdessa hulevesien käsittelypaikoille on pystytetty infotauluja https://www.ymk-projektit.fi/ilmastotyokalut/2014/05/26/lahdessa-hulevesien-kasittelypaikoille-on-pystytetty-infotauluja/ Mon, 26 May 2014 07:05:05 +0000 http://www.ilmastotyokalut.fi/?p=2244 Lue loppuun ]]>

Infotaulu Takkulan kampakosteikolla. (Kuva: Taru Hämäläinen)

Hulevesien luonnonmukaisen hallinnan tietoisuuden lisäämiseksi hulevesien käsittelypaikoille on pystytetty infotauluja. Tauluissa esitellään Karistossa sijaitsevat Kivipuron viivytysallas ja kosteikko sekä Rantakylän laskeutusallas ja kosteikko, Kaarlaakson laskeutusallas ja kosteikko, Alasenjärven rannalla Takkulanpohjassa sijaitseva kampakosteikko sekä Kytölän viivytysaltaat.

ILKKA-hanke tilasi taulujen suunnittelun graafikko Saija Tynkkyseltä. Hulevesialtaat ja kosteikot ovat Lahden kaupungin rakennuttamia. Tauluissa esitellään valuma-aluekartat, luonnonmukaisen hulevesien hallinnan vaikutuksia ja kohteiden kasvillisuutta.

Infotaulu Kivipuron viivytysaltaasta ja kosteikosta (Kuva: Taru Hämäläinen)

 

]]>
ILKKA-hanke esillä kevään tilaisuuksissa https://www.ymk-projektit.fi/ilmastotyokalut/2014/04/28/hankkeen-aikaansaannoksia-esitellaan-maaliskuun-tilaisuuksissa/ Mon, 28 Apr 2014 10:51:15 +0000 http://www.ilmastotyokalut.fi/?p=1920 Lue loppuun ]]> Kevään aikana tarjoillaan mielenkiintoisia tilaisuuksia ja seminaareja, joissa myös ILKKA-hankeen tuloksia on monipuolisesti esillä. Oletko jo ilmoittautunut mukaan?

Pe 9.5.2014 Kuntien 7. ilmastokonferenssi, Tampere

”Työkaluja ilmastonkestävään kaupunkisuunnitteluun (ILKKA-hanke)”
Projektikoordinaattori Elina Järvelä, ILKKA-hanke

To 1.4.2014 Maa- ja metsätalousministeriön avoin seminaari Ilmastonmuutoksen kansallisesta sopeutumisstrategiasta, Helsinki

”Miten sopeutuminen voidaan ottaa huomioon kaupunkisuunnittelussa?”
Projektikoordinaattori Elina Järvelä, ILKKA-hanke

To 27.3.2014 HSY:n paikkatietoseminaari, Kiasma

”ILKKA-hanke: eri maankäyttömuotojen vaikutus kaupunkien hiilitaseeseen”
Toimitusjohtaja Jussi Rasinmäki, Simosol

Ke 26.3.2014 FCG:n koulutus Hulevedet hallintaan kaavoituksen ja tekniikan yhteistyöllä, Helsinki Congress Paasitorni

”Hulevesien hallinnan suunnittelu – kolme kaupunkia, kolme esimerkkiä. Lahden, Helsingin ja turun hulevesien hallinnan vertaisarviointi.”
Konsultti Pekka Salminen, Locus Vinum

”Luonnon monimuotoisuuden edistämistä ja viihtyisyyttä kaupunkiympäristöön hulevesien hallinnalla Vantaalla. ILKKA-hankkeen työkaluja hulevesien luonnonmukaiseen hallintaan.”
Projekti-insinööri Maarit Leppänen, Vantaan kaupunki

]]>
Hankkeen päätösseminaari 7.10.2014 https://www.ymk-projektit.fi/ilmastotyokalut/2014/04/23/hankkeen-paatosseminaari-7-10-2014/ Wed, 23 Apr 2014 11:18:47 +0000 http://www.ilmastotyokalut.fi/?p=2152 Tiistaina 7.lokakuuta järjestetään ILKKA-hankkeen kokopäiväinen päätösseminaari. Luvassa on vaikuttavia puheenvuoroja sekä useita työpajoja, joissa on mahdollisuus kokeilla hankkeessa kehitettyjä työkaluja. Merkitse päivä jo nyt kalenteriisi! Lisäinfoa on luvassa myöhemmin.

]]>
IPCC:n uusin raportti ilmastonmuutoksen vaikutuksista, sopeutumisesta ja haavoittuvuudesta https://www.ymk-projektit.fi/ilmastotyokalut/2014/04/07/ipccn-uusin-raportti-ilmastonmuutoksen-vaikutuksista-sopeutumisesta-ja-haavoittuvuudesta/ Mon, 07 Apr 2014 12:16:39 +0000 http://www.ilmastotyokalut.fi/?p=2085 Lue loppuun ]]> Maailmanlaajuista ilmastonmuutostutkimusta yhteenkokoava Hallitustenvälinen ilmastonmuutospaneeli IPCC julkaisi maaliskuun lopussa viidennen arviointiraporttinsa 2.osaraportin, joka syventyy ilmastonmuutoksen vaikutuksiin, sopeutumiseen ja haavoittuvuuteen. Osaraportti ja siitä tehty tiivistelmä ovat luettavissa IPCC:n sivuilta. SYKE ja ympäristöministeriö ovat lisäksi laatineet suomenkielisiä, havainnollisia infografiikoita raportin keskeisimmistä viesteistä. Niihin voi tutustua Ilmasto-opas.fi -sivuilla.

]]>
Hukkuuko Turku hulevesiin? – Yli 100 asiantuntijaa kokoontui pohtimaan asiaa https://www.ymk-projektit.fi/ilmastotyokalut/2014/04/04/hukkuuko-turku-hulevesiin-yli-100-asiantuntijaa-kokoontuivat-pohtimaan-asiaa/ Fri, 04 Apr 2014 12:32:10 +0000 http://www.ilmastotyokalut.fi/?p=2051 Lue loppuun ]]> Turkua ovat viime vuosina koetelleet useat kovat rankkasateet. Moni muistaakin vuoden 2012 pahat hulevesitulvat. Ilmastonmuutoksen on ennustettu lisäävän rankkasateita. Perinteiden viemäröinti ei pysty vastaanottamaan ääritilanteiden vesimääriä, joten niin maailmalla kuin meilläkin on havahduttu siihen, että hulevesitulvien ehkäisyssä on hyödynnettävä entistä enemmän luonnonmukaisia hulevesien hallintakeinoja.

Turun kaupunki järjesti 2.4. hulevesiseminaarin, joka kokosi yhteen yli sata asiasta kiinnostunutta Turusta ja lähikunnista. Seminaarissa koottiin yhteen se, mitä seudulla on tehty hulevesien hallinnan parantamiseksi, ja mietittiin, miten työtä pitäisi jatkaa. Myös ILKKA-hanke oli mukana järjestämässä seminaaria.

Seminaarissa esiteltiin juuri valmistunut, Turun seudun yleiskaavoituksen pohjaksi tehty alueellinen hulevesisuunnitelma, joka kattaa keskeiset osat Turusta, Kaarinasta, Raisiosta, Liedosta ja Ruskosta. Kuntarajat ylittävä lähestymistapa on hulevesisuunnittelussa uusi.

– Hulevedet eivät pysähdy kunnan rajalle, joten suunnittelualueen lähtökohdaksi otettiin valuma-alueet. Näin laajaa hulevesisuunnitelmaa ei ole Suomessa ennen tehty, totesi alueellisen hulevesisuunnitelman pääsuunnittelija Leenä Sänkiaho Pöyry Finland Oy:stä.

Turun hulevesiohjelman mukaan hulevesiä tulee hallita mahdollisimman luonnonmukaisesti prioriteettijärjestyksen perusteella. Hulevedet tulisi ensisijaisesti käsitellä niiden muodostumispaikalla. Perinteinen putken kautta vesistöön -periaate on vasta viimeinen vaihtoehto. Luonnonmukaisia hallintaratkaisuja on monia, esim. avouomat, kosteikot, lammikot ja viherkatot. Eri paikkoihin tarvitaan erilaisia ratkaisuja. Turun seudun kaupunkisuunnittelussa on huomioitava hulevesitulvien lisäksi myös meritulvariskit. Niistä seminaarissa kertoi Maria Timonen Varsinais-Suomen Ely-keskuksesta.

Hulevesien hallinnan kustannukset puhuttivat seminaarin yleisöä. Uudentyyppisten rakenteiden kunnossapidosta Suomen oloissa ei ole vielä kokemuksia kovin pitkältä ajalta, joten lopullisia kustannuksia on vaikea arvioida. Uusien rakenteiden rakentamiskustannuksia tulee peilata mm. hulevesivahingoista koituviin kustannuksiin. – Esimerkiksi vuoden 2012 rankkasateiden aiheuttamista hulevesitulvista aiheutui noin miljoonan euron kustannukset, muistutti ympäristötoimialan projektityöntekijä Anna Räisänen. Maailmalta on myös esimerkkejä siitä, kuinka vehreät hulevesiaiheet nostavat alueiden ja kiinteistöjen arvoa.

Uusiin ratkaisuihin on haettu oppia muista kaupungeista. Kaavoitusarkkitehti Päivi Siponen ja vastaava rakennuttaja Mika Pitkänen esittelivät Malmön opintoretken satoa. Malmön hulevesiratkaisuilla oli tavoiteltu paitsi hulevesitulvien ehkäisyä myös asuinviihtyvyyttä ja kaupunkiluonnon monimuotoisuutta.

Hulevesien luonnonmukaiset hallintaratkaisut eivät välttämättä ole kalliita. Ne edellyttävät kuitenkin asioiden ajattelua uudella tavalla, omien ennakkoluulojen ylittämistä ja pientä opiskelua.

(Uutinen julkaistu Turun kaupungin verkkosivuilla 4.4.2014)

Seminaarissa pidetyt esitykset löytyvät hankkeen sivuilta kohdasta Hanke > Esitykset.

]]>
Hiilitaselaskuri on valmistunut https://www.ymk-projektit.fi/ilmastotyokalut/2014/04/03/hiilitaselaskuri-on-valmistunut/ Thu, 03 Apr 2014 07:01:09 +0000 http://www.ilmastotyokalut.fi/?p=2031 Lue loppuun ]]> Hankkeessa on laskettu Helsingin, Lahden, Turun, Vantaan ja Espoon kaupunkien maankäytön kasvihuonekaasupäästöt, hiilinielut ja hiilivarastot. Laskennan tulosten perusteella on kehitetty asemakaava- ja tonttitasolla käytettävä hiilitasetyökalu, jonka avulla hiilinielujen ja maankäytön kasvihuonekaasupäästöjen muutoksia voidaan arvioida rakennettavalla alueella. Työkalun tueksi on lisäksi laadittu toimenpidevalikoima, jossa kuvataan, miten maankäytön suunnittelulla voidaan vaikuttaa hiilinielujen säilymiseen ja lisäämiseen. Tutustu valmistuneeseen työkaluun ja muuhun aineistoon kohdasta Työkalut > Hiilinielut.

]]>