Lämpösaarekeilmiön vaikutukset kaupungeissa

Kasvihuoneilmiön voimistumisen seurauksena useiden säätekijöiden arvioidaan muuttuvan. Lämpötilat kohoavat, rankkasateet lisääntyvät ja myös pilvisyyden arvioidaan lisääntyvän etenkin talvisin. Hankkeessa selvitetään ilmastonmuutoksen vaikutusta pääkaupunkiseudun ja Turun pienilmastoon ja ennen kaikkea lämpösaarekeilmiön voimakkuuteen. Ilmiön voimakkuuteen vaikuttavat mm. kaupungin pinta-ala, rakennusten koko ja rakennustiheys, liikenteen määrä ja energian käyttö.

Tutkimuksen tärkein tulos on, kuinka ilmastonmuutos yhdistyneenä lämpösaarekeilmiöön tulee vaikuttamaan paikallisilmastoon pääkaupunkiseudulla ja Turussa. Tutkimuksen tulosten pohjalta voidaan arvioida tarvittavia sopeutumistoimenpiteitä.

Tuotteet:

  • Lämpösaarekekartat Turusta ja Helsingistä
  • Arvio ilmastonmuutoksen vaikutuksista pienilmastoon ja lämpösaarekkeisiin
  • Malli kaupungin sisäisistä lämpötilaeroista sellaisiin kaupunkeihin, joista ei ole olemassa kattavia lämpötilahavaintoja
  • Turun kaupungin riskianalyysi ilmanlaatu-, lämpökuva- ja lämpösaarekeaineistoja vertailemalla

Työkalut:

  • Uusien alueiden suunnitteluun taustatietoa, joka kuvaa lämpösaarekeilmiötä ja/tai tuulisuutta. Tämä mahdollistaa viihtyisämpien asuinympäristöjen suunnittelun mm. ilmanlaatuongelmien suhteen.
  • Taustatietoa pienilmastosta rakennuksen lämmitys- ja jäähdytystarpeen arvioimiseksi erilaisissa ympäristöissä

Lisätietoa:

Hilppa Gregow, ilmastotutkimus ja sovellukset ryhmäpäällikkö, Ilmatieteenlaitos, hilppa.gregow(at)fmi.fi, +358 50 598 6881

Jukka Käyhkö, professori, Turun yliopisto, jukka.kayhko(at)utu.fi, +358 40 5225212

Ilmasto-opas.fi: ”Lämpösaarekeilmiön ymmärtäminen tukee kaupunkisuunnittelua” (19.5.2014)

Print Friendly, PDF & Email